ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πάνε στον ορθοπεδικό όταν βασανίζονται από κάποιο πρόβλημα του ποδιού γιατί ανησυχούν ότι ο ιατρός θα συστήσει αμέσως εγχείρηση. Αντίθετα, τα περισσότερα, καθημερινά προβλήματα του ανθρώπινου ποδιού, όπως η περίφημη «άκανθα πτέρνης», οι περισσότερες μεταταρσαλγίες ή παθήσεις κάποιων τενόντων της περιοχής αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Με απλούς, ανώδυνους τρόπους μπορεί κανείς να απαλλαγεί από αυτά μόνιμα, π.χ. με κάποιες , ειδικές ασκήσεις που θα επιδείξει ο ορθοπεδικός επιτόπου.
Από την άλλη πλευρά και η χειρουργική του ποδιού έχει εξελιχθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια ραγδαία:
Έχει βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό ο προεγχειρητικός έλεγχος. Αποφασίζεται δηλαδή λεπτομερώς ποια επέμβαση θα γίνει σε κάθε ξεχωριστό πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο οι πιθανότητες επιτυχίας του χειρουργείου πολλαπλασιάζονται σε σχέση με το παρελθόν.
Πολλά χειρουργεία γίνονται πλέον με πάρα πολύ μικρές τομές (ανάλογες του τρυπήματος με ένα καρφί) και ειδικά εργαλεία. Έτσι ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται και αποφεύγονται οι επιπλοκές από τραύματα που δεν κλείνουν.
Η ασφάλεια των χειρουργικών επεμβάσεων έχει αυξηθεί στο μέγιστο: Η αναισθησία που χρησιμοποιείται είναι ουσιαστικά τοπική και μάλιστα μακράς διάρκειας ώστε να αποφεύγεται και ο πόνος τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο (που είναι και ο εντονότερος).
Πολλά προβλήματα που παλιότερα ταλαιπωρούσαν αφάνταστα τους ασθενείς, πλέον μπορούν να λυθούν αξιόπιστα, ο πόνος να υποχωρήσει και να επιστρέψει κανείς στον τρόπο ζωής που θέλει:
Βλαισός μέγας δάκτυλος («Κότσι»)
Δύσκαμπτος μέγας δάκτυλος
Παραμορφώσεις του ποδιού όπως πλατυποδία του ενήλικα και κοιλοποδία
Πόνος στο πέλμα (πελματιαία απονευρωσίτιδα, μεταταρσαλγία, νεύρωμα Morton)
Παραμορφώσεις των δακτύλων του ποδιού
Τενοντοπάθειες (π.χ. του Αχιλλείου τένοντα)
Τραύματα- αθλητικές κακώσεις- κατάγματα