ΙΑΣΩΝ ΠΕΤΡΟΥΤΣΑΣ

Βιολογικές θεραπείες: Neural therapy

Βιολογική θεραπεία; Ο όρος ξενίζει. Μπορεί όμως να ερμηνευτεί με σαφήνεια: Τα «κλασικά» φάρμακα που παράγονται κυρίως με χημικές μεθόδους, ασκούν κάποια δράση στον άρρωστο οργανισμό, ωφέλιμη ανάλογα με από το τι πάσχει. Στις βιολογικές μεθόδους, δεν δρα η ίδια η ουσία αλλά προσφέρει μία βοήθεια στον οργανισμό, είναι ένα ερέθισμα ώστε να επιστρατεύσει ο ίδιος τις δυνάμεις του, την ίδια του την αυτορρύθμιση, για να συνέλθει.

Βιολογικές θεραπείες υπάρχουν πολλές. Μία από τις πιο δοκιμασμένες (στη Γερμανία όπου ανακαλύφθηκε, υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια) και αποτελεσματικές είναι η ομοτοξικολογία. Πρόκειται για μία ιατρική προσέγγιση που εστιάζει στις αντιδράσεις του οργανισμού μετά την επίδραση κάποιας τοξικής ουσίας, τραυματισμού κ.λ.π.

Μία ολόκληρη σειρά φαρμάκων, κυρίως συνδυασμοί εκχυλισμάτων βοτάνων, κατευθύνουν ουσιαστικά τον οργανισμό στην αντιμετώπιση κάθε διαταραχής του. Ο έμπειρος, εκπαιδευμένος στην ομοτοξικολογία ορθοπεδικός μπορεί και βοηθάει με αυτό τον τρόπο σε πάρα πολλά επώδυνα σύνδρομα: Εμμένοντα πόνο μετά από αθλητικές κακώσεις, τενοντοπάθειες, οσφυαλγίες, αυχεναλγίες, πόνο στα γόνατα, τον ώμο, το πόδι κ.ο.κ.

Τα φάρμακα είναι παντελώς ακίνδυνα, δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα και από ανθρώπους που π.χ. έχουν πίεση ή παίρνουν αντιπηκτικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται ως ενέσεις στα σημεία που κρίνει ο γιατρός ότι απαιτείται για το καλύτερο, θεραπευτικό αποτέλεσμα. Χρειάζονται κατά κανόνα 5-10 συνεδρίες, μία με δύο κάθε εβδομάδα για να επιτευχθεί μακροχρόνια ανακούφιση. Αυτό όμως δεν είναι επιβαρυντικό για τον ασθενή καθώς οι ενέσεις γίνονται με ειδική τεχνική και πολύ λεπτές βελόνες που δεν τραυματίζουν και πονούν από ελάχιστα ως καθόλου.

Πάρα πολλοί ασθενείς, τουλάχιστον αυτοί που το πρόβλημά τους δεν απαιτούσε χειρουργική θεραπεία, είδαν «μικρά θαύματα» και ξανακέρδισαν μία πιο ανθρώπινη ζωή, επανερχόμενοι στις καθημερινές τους δραστηριότητες.