logoFinal-2-5665

 

     Ένα από τα πλέον συχνά ερωτήματα που έχουν οι ασθενείς με κότσι είναι αν αποτελεί σωστή απόφαση να χειρουργήσουν το κότσι και αν αυτό θα τους εγγυηθεί οριστική θεραπεία για το πρόβλημά τους.
Το πόδι πονάει και παραμορφώνεται
     Το πόδι με κότσι πονάει, δυσκολεύεται να βρει παπούτσι να μπει, πόσο μάλλον αν θέλει η ασθενής να ντυθεί κομψά ή να φορέσει ψηλοτάκουνα παπούτσια. Το κότσι επηρεάζει τα μικρότερα δάκτυλα των ποδιών αφού αυτά παίρνουν μία γαμψή μορφή, βγάζουν κάλους και επίσης επηρεάζει τις κεφαλές των μεταταρσίων, δημιουργώντας τη λεγόμενη μεταταρσαλγία. Αξίζει να ειπωθεί πως μεγάλο ρόλο έχει η κληρονομικότητα, όχι όμως ότι δεν εμφανίζεται και χωρίς αυτήν. Το ίδιο ισχύει και για τα στενά παπούτσια με ψηλά τακούνια.
Οι φόβοι των γυναικών είναι γνωστοί: Το χειρουργείο θέλει νάρκωση, μετά πονάς πολύ και συχνά η παραμόρφωση υποτροπιάζει, δηλαδή εμφανίζεται εκ νέου. Έτσι, κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότεροι νάρθηκες που «υπόσχονται» ότι το πρόβλημα εξαφανίζεται χωρίς χειρουργείο.

Περισσότερα...

    Πολλοί ασθενείς περιγράφουν τον πόνο στο γόνατο σαν κάτι να τους «τρυπάει» κατά τη διάρκεια της βάδισης ή σαν να υπάρχει στην περιοχή ένα αναμμένο καρφί! Άλλοι παρομοιάζουν τον πόνο «σαν μαχαιριά», όταν σηκώνονται το πρωί από το κρεβάτι ή την καρέκλα.

   Για όσους βρίσκονται μετά την ηλικία των 50 ετών, η διάγνωση θα είναι πιθανότατα η εκφυλιστική αρθροπάθεια του γόνατος, γνωστή και ως οστεοαρθρίτιδα. Σημαντικό είναι να ξέρουμε ότι η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, στο έδαφος της οποίας μπορεί ο οργανισμός να αντιδράσει με μία οξύτατη φλεγμονή, δηλαδή με πολύ δυνατό πόνο που διαρκεί από λίγες ημέρες έως δύο εβδομάδες. 

Τι προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο;

     Πρόκειται για μία αρκετά συχνή πάθηση, κυρίως των ηλικιωμένων αλλά όχι μόνο, όπου καταστρέφονται λίγο πολύ όλες οι δομές της άρθρωσης αυτής. Συχνά μας ρωτούν οι ασθενείς, «Έπαθα μηνίσκο; Φαγώθηκε το ζελέ μέσα στην άρθρωση;» Πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για μία κατάσταση όπου η άρθρωση χαλάει σε όλα της τα τμήματα και όχι μόνο σε ένα. Βεβαίως καταστρέφεται η επικάλυψη του οστού, ο αρθρικός χόνδρος δηλαδή, αλλά αλλάζει και η σύσταση του αρθρικού υγρού, επέρχεται πάχυνση του θυλάκου (του μπαλονιού που περικλείει την άρθρωση), συμπάσχουν οι γύρω μυς κ.λ.π. Αυτά έχουν σημασία γιατί κάθε προσβεβλημένος ιστός ξεχωριστά μπορεί να είναι πηγή πόνου.

Περισσότερα...

«Σού φιλώ τα πόδια», «Πέφτω στα πόδια σου», «Ήμουν όλη μέρα στο πόδι». Είναι μερικά μόνο από τα πάμπολλα αποφθέγματα, ενδεικτικά της αξίας που ο λαός μας έχει προσδώσει στο πόδι, σε αυτό το θαυμαστό μέρος- άκρο του σώματος που εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες τού να στεκόμαστε όρθιοι και να βαδίζουμε άνετα, αρμονικά και, αν χρειαστεί, γρήγορα. Άλλωστε, μεγάλη είναι και η αισθητική αξία του ποδιού, αρκεί να σκεφτεί κανείς τη σημασία που αποδίδουν τόσοι και τόσοι στην υπόδηση, στα παπούτσια που φορούν δηλαδή και όχι μόνον. 

Τα πόδια- και αναφερόμαστε σε αυτό που επιστημονικά αποκαλείται «Ποδοκνημική και άκρος πους», από τον «αστράγαλο» δηλαδή έως και τα δάκτυλα- επιβαρύνονται συχνά από προβλήματα. Προβλήματα που μπορεί να είναι λίγο έως πολύ ενοχλητικά, στη χειρότερη περίπτωση όμως τα πόδια πονούν ίσως και τόσο που δεν είναι δυνατόν να περπατήσει κανείς. Συνειδητά δεν θα υπεισέλθουμε στις συνέπειες ενός αλλαγμένου, παθολογικού βαδίσματος, π.χ. στη σπονδυλική στήλη, γιατί ναι μεν μπορούν να υπάρξουν, από την άλλη όμως δεν έχουν απόλυτα ξεκαθαριστεί, η έρευνα που γίνεται σήμερα έχει να μάς μάθει ακόμη πάρα πολλά σχετικά. 

Περισσότερα...

Του Ιάσονα Α. Πετρουτσά, Ορθοπαιδικού Χειρουργού ειδικευμένου στη χειρουργική της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός , Δρα. Πανεπιστημίου Βιέννης.

Το ανθρώπινο πόδι, όλοι ξέρουμε ότι αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος του σώματός μας, καθώς είναι ζωτικό για να στεκόμαστε, να βαδίζουμε, να τρέχουμε κλπ. Εκτός αυτού, για πάρα πολλούς ανθρώπους έχει μεγάλη σημασία και η αισθητική του πλευρά. Τόσο στην υγιή του μορφή όσο και με τις παραμορφώσεις του, έχει εμπνεύσει άλλωστε και πολλούς καλλιτέχνες να το απεικονίσουν, όπως ζωγράφους, γλύπτες κοκ. (Βλ. εικ. 1)
picasso

Εικ.1.Πίνακας του Picasso. Προσέξτε το δεξί πόδι του αυλητή.
Απεικονίζεται ένα ιδιαιτέρως στραβό μεγάλο και παραμορφώσεις στα μικρότερα δάκτυλα.

Περισσότερα...

Δημοσίευση σε γερμανόφωνο περιοδικό. Μία εγχείρηση-εργαλείο για "κότσια" με μεγάλη παραμόρφωση.  Όταν μία ιδέα των αρχών του 20ου αιώνα τελειοποιείται με τη συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας.

Διαβάστε το δημοσιευμένο άρθρο εδώ.